SK I EN
About us | Contact | Terms of Use

Začnite deň s pravými raňajkami z Izraela

Začnite deň s pravými raňajkami z Izraela

Slávne izraelské raňajky vám vraj dodajú energiu na celý deň. Nie je žiadnym tajomstvom, že ak sa naraňajkujete "po izraelsky", nemusíte jesť obed a možno vynecháte aj večeru.

 

Zvlášť ak si zo sebou zoberiete zabalené zvyšky z takýchto raňajok. Izraelské hotely a mnohé reštaurácie sú totiž povestné svojimi mimoriadne bohatými švédskymi stolmi. Izraelské raňajky sú kultúra sama o sebe. Na stoloch nemôžu chýbať vajcia na mnoho spôsobov, najrôznejšie zeleninové šaláty, údené ryby, tvrdé i mäkké syry, čerstvé pečivo, jogurty, ovocie, müsli, zeleninové suflé, palacinky či vafle. Káva, čaj a čerstvé šťavy od výmyslu sveta vynikajúco doplnia každé raňajkové menu. A kto zvládne, môže si dopriať ešte aj dezert na záver.

 

A čím je izraelské raňajkové menu také výnimočné? Vychádza totiž z iného izraelského kultúrneho symbolu -  kibucu. V Izraeli sú dve veľmi odlišné raňajkové kultúry. Prvá, lachmaniya, vyšla z úsporných opatrení. Druhá, kibucnícka kultúra, pochádza z prostredia fariem, kde sa pracuje väčšinou fyzicky veľmi ťažko. Na túto manuálnu prácu je potrebné veľké množstvo energie a výdatné raňajky sú základom. Izraelské hotely a reštauračné zariadenie stavili  práve na kibucnícky štýl a raňajkové menu zostavili naozaj veľmi pestro.

 

Väčšina izraelských hotelov dodržiava pravidlá kóšer kuchyne. To znamená napríklad, že mäso a mäsové výrobky nemôžu byť ponúkané na raňajky spolu s mliečnymi. Štýl kibucníckych raňajok však zasýti i tých, ktorí si ranné jedlo nevedia predstaviť bez slaniny alebo vajíčok. Na stoloch nechýbajú ani najrôznejšie príchute jogurtov, studené cereálie i teplé obilniny ako ovsené vločky či krupicová kaša.

 

 

Škšuka je tradičný spôsob prípravy vajec servírovaných s horúcou paradajkovo-paprikovou zmesou s korením. Toto jedlo sa teší veľkej obľube a v izraelskom raňajkovom menu je vždy v ponuke. A práve vďaka nemu bola jeruzalemská reštaurácia Tmol Shilshom kafé zaradená do prvej desiatky "Gurmánskeho sprievodcu po svete", ktorý tradične zostavuje Lonely Planet.

 

Tak ako sa v Izraeli miešajú najrôznejšie kultúry sveta, rovnako je to i na tanieri. Tradičná izraelská kuchyňa sa mieša s chuťami z Európy i Blízskeho východu. Raňajky sú základom každého nového dňa. Aby ste v ňom zvládli všetky povinnosti i radosti, raňajkujte izraelským štýlom z kibucu.


by Renáta Caková l Mar 19, 2013 12:00 AM l Print l
Related articles
Click here to print.
Leave a Reply
Sign In or Sign Up now to post a comment.
2000Your comment may be no longer than 2,000 characters. HTML tags are not permitted. Cancel or