SK I EN
About us | Contact | Terms of Use

Tradičné a typické jedlá na Chanuku

Tradičné a typické jedlá na Chanuku

Chanuka pripomína opätovné vysvätenie jeruzalemského chrámu. Súčasťou sviatku sú aj typické a tradičné jedlá. Poďte si pochutnať.

 

V chráme vtedy našli jedinú nádobu s olejom, lampa však zázračne dokázala napájať po osem dní sedemramenný svietnik až kým nestačili vyrobiť nový olej.

 

Preto sviatok slávime osem dní. Každý deň zapaľujeme ďalšie svetlo na osemramennom svietniku, nazýva sa chanukový. Slávnostné osvetlenie domovov aj chrámov je pre chanuku, tiež slávnosť zimného slnovratu, typické – aj preto sa nazýva sviatkom svetiel. Podávajú sa predovšetkým mliečne jedlá, zemiakové placky – latkes, koláče, sladkosti. Nevedno, na čo sa deti tešia viacej – či na sladkosti, na darčeky alebo oboje.

 

Latkes, nie sú žiadnym tajomstvom pre nikoho na Slovensku, kto vie robiť zemiakovú babu či haruľu. Najemno nastrúhame surové zemiaky, toľko zemiakov, koľko placiek chceme mať. Necháme postáť a vodu zlejeme. Pridáme podľa potreby hladkú múku, jedno vajce, posolíme, okoreníme podľa chuti. Na rozpálenom tuku smažíme po oboch stranách dočervena. Niektoré gazdinky pridávajú do cesta nastrúhanú cibuľu, cesnak alebo nastrúhaný syr či tvaroh. Niekto zas robí placky na sladko, s lekvárom ba dokonca poliate čokoládou.

 

 

Chanukové sufganiot

1 šálka masla, 1/3 šálky cukru, 4 šálky hladkej múky, 4 žĺtky, 100 ml mlieka, 1 kocka droždia

Rozpustené maslo vyšľaháme s cukrom. Primiešame múku, žĺtky a v mlieku rozdrobené droždie. Vymiesime cesto. Na povrchu ho posypeme múkou a necháme hodinu kysnúť.

 

Cesto vyvaľkáme na 1,5 cm placku. Z placky povykrajujeme kolieska. Na každé koliesko dáme lyžičku lekváru a prikryjeme druhým kolieskom, okraje popritláčame a necháme pol hodiny podkysnúť. Potom smažíme na oleji. Podávame sypané práškovým cukrom.

 

 

Čokoládovo - ďatlové košíčky

200 g čokolády, 60 g masla, 300 g sušených datlí (môžeme pridať aj iné sušené ovocie – hrozienka, figy, oriešky...)

 

Roztopíme čokoládu (dá sa v mikrovlnke) a vymiešame dohladka s roztopeným maslom. Do zmesi zamiešame sušené ovocie, chutnejšie je nasekané. Do papierových košíčkov nalejeme po tri polievkové lyžice zmesi. Zamrazíme hodinu pred podávaním.

 

Ako vidno, nič nové pod slnkom, teda ani pod slnovratom.


by Zuzana Szatmáry l Dec 17, 2014 12:00 AM l Print l
Related articles
Click here to print.
Leave a Reply
Sign In or Sign Up now to post a comment.
2000Your comment may be no longer than 2,000 characters. HTML tags are not permitted. Cancel or