SK I EN
O nás | Kontakt | Podmienky používania

Nebojme sa hovädzieho jazyka

Nebojme sa hovädzieho jazyka

Spomedzi všetkých delikates židovskej kuchyne, hovädzí jazyk je zrejme jednou z najkontroverznejších. Mnohí ľudia by ho nevzali do úst ani za nič.

 

Netušia, o akú rozkoš sa pripravujú! Len málokto vie, že hovädzí jazyk povýšili na lahôdku práve európski Židia (a neskôr preň – už ako emigranti za oceánom, nadchli aj Američanov). Boli to predovšetkým francúzski židovskí obchodníci s dobytkom, ktorí zvykli rozpredať najlepšie kúsky z kravy mäsiarom, zatiaľ čo menej kvalitné časti tela si ponechali, prípadne odložili pre chudobných ľudí. Mnohí Židia si prvotriedne mäso jednoducho nemohli dovoliť, preto boli nútení experimentovať so zvyškami, o ktoré boháči nemali záujem. A tak „objavili“ čaro hovädzieho jazyka.

 

A keď hovorím o „čare“, tak naozaj nepreháňam. Tento kúsok mäsa je jeden malý zázrak. Chápem ľudí s chúlostivým žalúdkom, ktorých berú mdloby už pri predstave, že jedia  jazyk z kravy. Ale ten, kto psychologický blok prekoná a odhodlá sa... ten nemôže oľutovať. Zvláštna, jemná, až zamatová chuť, ktorá sa vám hrejivo rozleje v ústach, ak si do nich vložíte kúsok tejto lahôdky, je absolútne nezameniteľná!

 

Hovädzí jazyk varený zhruba tri hodiny vo vode, nakrájaný na plátky a konzumovaný s chrenom alebo horčicou sa u nás doma robil odkedy mi pamäť siaha. Najmä po revolúcii sme si vychutnávali jazyk často, keďže bol zrazu dostupný (dovtedy to bol podpultový tovar, ku ktorému dostať sa bolo nemožné). Ako mladé dievča som so zmesou hrôzy, rešpektu a obdivu sledovala moju mamu, šikovnými ťahmi sťahujúcu  tenkú kožu z voňavého, práve uvareného jazyka. Tú treba mimochodom stiahnuť ešte za horúca, čím je totiž jazyk chladnejší, tým väčší problém je kožu odstrániť.

 

No a problém je aj k jazyku sa dostať. Rozhodne to nie je bežná súčasť mäsiarskeho sortimentu, musíte mať šťastie. Dnes sme sa napríklad na jazyk pýtali v našom obľúbenom mäsiarstve a povedali, že „možno vo štvrtok“. Takže to vo štvrtok pôjdeme skúsiť, ale isté nie je nič.

 

Môj otec často so smiechom  cituje scénu zo starého českého filmu s Vlastom Burianom, v ktorom nóbl dáma nad jazykom ohrnula  nos so slovami: „Nebudem jesť niečo, čo malo nejaké hovädo v papuli, radšej si dám vajíčko!“ Musíte uznať, že ak si bez problémov pochutnávame na vajíčkach, tak striasať sa nad jazykom naozaj nemá logiku.  Pripravujeme sa tak o kulinársky zážitok s pozoruhodnou históriou!


Lucia Kollárová l Dec 9, 2011 00:00 l Tlač l
Súvisiace články
Pre tlač kliknite sem.
Pridajte reakciu
Musíte sa prihlásiť alebo registrovať aby ste mohli písať komentáre.
2000Vaša reakcia môže obsahovať maximálne 2000 znakov. HTML tagy nie su povolené. Zmazať alebo