SK I EN
About us | Contact | Terms of Use

Nebo na tanieri

Nebo na tanieri

K cíceru som sa prvý krát dostala ako k sušenej praženej pochúťke, ktorá mi spríjemňovala šoférovanie či chvíle strávené nad knihami.

 

 

Až po mojom skúšobnom prechode na vegetariánsku stravu som cícer objavila v surovej či zaváranej podobe. Táto guľatá plodina obsahuje okrem bielkovín aj veľa železa, vápnik, sacharidy a nenasýtené mastné kyseliny. Keďže rada skúšam v kuchyni čokoľvek, ani s náhradou za živočíšne bielkoviny som problém nemala. Ako mi bolo povedané, najviac rastlinných bielkovín sa nachádza práve v strukovinách. A cícer ako strukovina mi prišiel netradičný hlavne svojou orieškovou a plnou chuťou. Nebolo problém zájsť do exotických chutí iných kuchýň a dotvoriť prostredníctvom iných ingrediencií najlepšie vegetariánske jedlo aké som z cíceru jedla.



Na recept pre jednu osobu potrebujeme jednu veľkú konzervu zaváraného cíceru. Skúšala som použiť naklíčený cícer, ktorý som pred použitím „zmäkla“ v pare. A bol naozaj výborný a klíčky potom zábavne chrumkajú. Na prípravu používam dva druhy oleja: olivový a sezamový. Morskú soľ, čierne mleté korenie, indické korenie, karí korenie, pikantný sambal oilek, tahini pastu, med, dijonskú horčicu a čerstvý zázvor a veľa cesnaku. Plechovicu kokosového krému alebo kokosového mlieka. Vňatky petržlenu a koriandru sú samozrejmosťou.



Pomery nechám na vás, lebo všetko čo varíte musí mať váš rukopis a v prvom rade vám chutiť.

  • Na hlbokú panvicu dáme vysušiť cícer, aby chytil trošku chrumkavú chuť.
  • Nalejeme naň asi dve lyžice olivového a lyžičku sezamového oleja, posolíme, pokoreníme a mierne premiešame.
  • Do zmesi nalejeme kokosové mlieko, osolíme, pridáme roztlačený cesnak, lyžičku sambal oilek a tahini, med, horčicu, nastrúhaný čerstvý zázvor a posekanú koriandrovú vňatku.
  • Keď ej cícer dokonale mäkký, pridáme karí a indické korenie a premiešame.
  • Zmes razom zmení farbu do krásnej zlatisto žltej. Na hotovú zmes môžeme dať posekanú vňať petržlenu.


Ak by ste chceli z tejto zmesi pastu, cícer pred tým rozmixujte a použite dvojnásobné množstvo. Aj keď je toto jedlo naozaj sýte, rada ho podávam napríklad s pita chlebom, či striedkou bieleho chleba. Skúšala som kombináciu s krevetami a aj ako prílohu k pečenej pražme s grilovanými cukinami. Ak tento recept vyskúšate, varte ho s láskou ako všetko čo pripravíte v kuchyni. Jedlo dostane práve vtedy pravú chuť pre každého, kto ho ochutná.

 

viac z Henrietiných receptov nájdete tu:

http://www.facebook.com/pages/Henrieta-Peskovicova-My-firs-cooking-book/353052176091


by Henrieta Peškovičová l Jan 2, 2011 12:00 AM l Print l
Click here to print.
Leave a Reply
Sign In or Sign Up now to post a comment.
2000Your comment may be no longer than 2,000 characters. HTML tags are not permitted. Cancel or