SK I EN
O nás | Kontakt | Podmienky používania

Najlepšie medové koláče na Roš Hašana

Najlepšie medové koláče na Roš Hašana

Len kvôli čitateľom DELET-u som sa začala hrabať v kóšer kuchárskych knihách a dokonca som kontaktovala aj známych kuchárov.

 

Našla som niekoľko vynikajúcich receptov na medové koláčiky. Na prvý pohľad sa veľmi nelíšia, ale vďaka drobným obmenám si každý nájde ten svoj. Vyskúšajte len jeden z nich alebo prečo nie rovno všetky? Každý z nich ma výnimočnú chuť, takže sa určite nesklamete. Nech je váš Nový rok taký sladký ako naše koláčiky.

 

Kráľovský medový koláč

Tento koláč sa dá upiecť nielen v klasickom plechu, ale aj vo formách rôznych tvarov. Záleží len na vás a príležitosti.

 

3 a 1/2 šálky múky

1 čajová lyžička prášku do pečiva

1 čajová lyžička sódy bikarbóny

2 čajové lyžičky škorice

½ čajovej lyžičky klinčeka

½ čajovej lyžičky nového korenia

1 šálka oleja

1 šálka medu

1 šálka cukru

½ šálky hnedého cukru

3 vajcia

1 čajová lyžička vanilky

1 šálka uvarenej kávy

¾ šálky pomarančovej šťavy


Rúru predhrejte na 180°C. Vo veľkej miske metličkou zmiešajte múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu, škoricu, klinček a nové korenie. Uprostred urobte jamku a pridajte olej, med, vajcia, vanilku, kávu a pomarančovú šťavu. Pomaly vymiešajte do hladkého cesta. Nalejte do vymasteného plechu na pečenie. Koláč pečte 60 až 70 minút. Po upečení nechajte horúci koláč odstáť ešte štvrťhodinku v plechu a potom ho preložte na mriežku, aby vychladol.

 

Medový koláč s kvapkou brandy


½ šálky oleja

¾ šálky cukru

1 šálka medu

1 čajová lyžička vanilky

2 vajcia

1 čajová lyžička brandy

¼ šálky marhuľového kompótu

2 a 1/2 šálky múky

1 a 1/2 čajovej lyžičky prášku do pečiva

1 a 1/2 čajovej lyžičky škorice

1 a 1/2 čajovej lyžičky zázvoru

½ šálky uvarenej kávy


Rúru predhrejte na 180°C. V miske zmiešajte olej, cukor, med a vanilku. Pridajte vajcia, brandy a marhuľový kompót. Osobitne zmiešajte múku, prášok do pečiva, škoricu a zázvor. Striedavo ich pridávajte spolu s kávou do cesta – najprv sypké prísady, potom kávu a nakoniec opäť sypké prísady. Cesto vylejte do vymastenej bábovkovej formy a pečte 50 minút. Po upečení nechajte horúci koláč odstáť ešte 10 až 15 minút vo forme a potom ho preložte na mriežku, aby vychladol.

 

 

Medový bochník s marhuľami a mandľami

A teraz jeden tradičný, ale predsa iný. 1/3 šálky najemno nasekaných sušených marhúľ

 

¼ šálky whisky

1/3 šálky oleja

¼ šálky cukru

2 vajcia

1 šálka medu

3 polievkové lyžice jablkovej šťavy

1/3 šálky marhuľového kompótu

¼ šálky pomarančovej šťavy

¾ čajová lyžička sódy bikarbóny

2 šálky múky

1/3 šálky nasekaných mandlí

 

Namočte marhule na jednu hodinu do whisky. Trúbu predhrejte na 180°C. Zmiešajte olej, cukor a vajcia. Metličkou zmiešajte zvyšné tekuté prísady. Vymiešajte spolu múku a sódu bikarbónu. Striedavo ich pridávajte spolu s tekutými ingredienciami do cesta – najprv sypké prísady, potom tekuté ingrediencie a nakoniec opäť sypké prísady. Pridajte marhule a mandle. Zmes vylejte do plechu na pečenie. Pečte asi 45 minút. Po upečení nechajte horúci koláč odstáť ešte 10 minút v plechu a potom ho preložte na mriežku, aby vychladol. Tento koláč sa dá skladovať v chladničke zabalený vo fólii.

 

Čokoládovo-medový koláč

Podľa mňa čokoládou nikdy nič nepokazíme, preto si na záver urobíme jeden čokoládový koláč podľa receptu z knižky Marcy Goldmanovej Truhlica receptov na židovské sviatky.

 

1 šálka oleja

1 šálka cukru

2/3 šálky hnedého cukru

1 šálka medu

1 čajová lyžička vanilky

4 vajcia

½ šálky kakaového prášku

2 a 3/4 šálky múky

½ čajovej lyžičky sódy bikarbóny

1 polievková lyžica prášku do pečiva

¼ čajovej lyžičky škorice

1 šálka uvarenej kávy (nechajte ju vychladnúť na izbovú teplotu)

½ šálky nahrubo nasekanej varovej čokolády

 

Rúru predhrejte na 180°C. Zmiešajte spolu olej, cukor, med, vanilku a vajcia. Osobitne zmiešajte kakaový prášok, múku, sódu bikarbónu, prášok do pečiva a škoricu. Uprostred urobte jamku a vmiešajte kvapalné ingrediencie. Postupne pridávajte kávu. Cesto treba dohladka vymiešať. Cesto vylejte do vymastenej bábovkovej formy a pečte asi 15 minút. Potom stiahnite teplotu na 160°C a pečte ďalšiu hodinu. Koláč ozdobte posekanou čokoládou. Trochu zatraste formou, aby sa koláč oddelil od formy, ale ešte ho z nej nevyberajte. Nechajte ho pomaly vychladnúť a uložte klaáč do chladničky. Keď čokoláda na koláči stuhne, môžete ho vybrať z formy.

 

 


Emuna Braverman l Sep 28, 2011 00:00 l Tlač l
Pre tlač kliknite sem.
Pridajte reakciu
Musíte sa prihlásiť alebo registrovať aby ste mohli písať komentáre.
2000Vaša reakcia môže obsahovať maximálne 2000 znakov. HTML tagy nie su povolené. Zmazať alebo