SK I EN
O nás | Kontakt | Podmienky používania

Limonana - svieže izraelské leto v ústach

Limonana - svieže izraelské leto v ústach

Cez víkend má byť v strednej Európe 30 stupňov a to je ideálna príležitosť urobiť si limonanu. Všetkých skeptikov hneď aj upozorňujeme, že nie, nejde o preklep.

 

Toto je totiž článok o limonane a nie o limonáde. Limonana je izraelský nápoj z citrónu a mäty (mäta je po hebrejsky „nana“). Kto ju už ochutnal, vie, že  je v sviežosti a lahodnosti skoro neporaziteľná. Pri všetkej úcte, klasická citrónová limonáda sa jej nemôže rovnať. Je to totiž práve nevinná kombinácia rozmixovanej mäty a citrónu, ktorá robí z tohto prostého, skromného nápoja nádherný zážitok. A to ani nehovorím o zážitku estetickom, keď postavíte studenú a nádherne zelenú limonanu v čírom krčahu na stôl. Ak budete mať hostí, v momente prinesenia krčahu na stôl zborovo zhíknu.

 

Nápoj, na ktorý nikdy nezabudnete

Veľkým otáznikom ostáva, prečo sa tento geniálny, jednoduchý a vo svojej domovine super-obľúbený nápoj ešte nestal svetoznámym hitom. Limonana je v medzinárodnom kontexte z akéhosi dôvodu stále ešte akousi neobjavenou popoluškou alebo ak chcete,  insiderskou záležitosťou... síce dôverne známou návštevníkom  Izraela, ale inak o nej ľudia prakticky nevedia. Alebo si snáď spomínate, že by ste niekedy v našich médiách počuli, videli či čítali o limonane?

 

Urobme si limonanu

V slovenských reštauráciách, kaviarňach a baroch limonanu nehľadajte, je to zbytočná námaha. Len nedávno som však objavila „domácu“ limonanu v jednej viedenskej izraelskej reštaurácii blízko Mariahilferstrasse a nemala chybu! Ani príliš sladká, ani príliš kyslá, jednoducho  presne taká, aká má byť. Limonana  vás totiž nemá „doraziť“ kyslosťou ani sladkosťou, musí  vám roztancovať chuťové bunky, osviežiť a potešiť.

 

Rovnako ako hummus, aj limonana je jedna z tých izraelských gastronomických úžasností, ktoré si bez najmenších problémov urobíte doma sami. Preto dosť bolo teoretizovania, poďme na vec. Ale najprv pár slov o hlavnej zložke – mäte.

 

 

Mätu do každej záhradky – ale pozor na ňu!

Mäta je úžasná bylinka a mať ju v záhrade je pre každého gurmána povinnosť. Je to však okrem radosti aj starosť. Napriek snahám o kontrolu sa rozpína divoko ako burina. (Izraelčania by mohli rozprávať, u nich  sa jej vďaka horúčavám extrémne darí a tak tam divoko zanešváruje krajinu.) Mám čo robiť, aby som pred expanzívnosťou  tejto drzej rastlinky ochránila okolostojace kríky čučoriedok. Mäta je „potvora“ a treba na ňu prísne. Keď ju totiž raz vysadíte, už sa jej nezbavíte a ak nebude pod kontrolou (rozumej: ak ju nebudete pravidelne pretrhávať), rýchlo vytlačí susediace rastliny, doslova ich udusí.

 

Recept

Z tohto množstva získame väčší  krčah limonany. Potrebujeme:

- 4 stredne veľké citróny

- poriadna hrsť čerstvej mäty

- asi 2 kopcovité polievkové lyžice cukru (podľa osobných preferencií)

- voda, ľad

 


Niektorí fajnšmekri si kvôli dokonalej limonane varia ako základ z mäty a vody sirup (ktorý potom musí vychladnúť), my však nechceme  časové prestoje a tak nebudeme nič komplikovať a rovno  siahneme po mixéri. Môže byť aj ponorný. Vytlačíme si šťavu z citrónov, k šťave do mixéra pridáme listy mäty a cukor a poriadne rozmixujeme.

 

Vznikol nám spenený zelený základ. Prelejeme ho do krčahu a pridáme podľa odhadu vodu. Hotovo! Servírujme s ľadom a vychutnávame si nadšené ohkanie hostí  prípadne  neveriace otázky nezasvätených: „Ako si dosiahla tú sviežosť?“ či „Ako si to zafarbila na zeleno?“ alebo „To je kiwi limonáda?“. Nie nie priatelia, to je len rozmixovaná mäta  a citrón s cukrom a vodou. Limonana.  L´chaim!


Lucia Kollárová l Apr 25, 2012 00:00 l Tlač l
Súvisiace články
Pre tlač kliknite sem.
3 reakcie pre „Limonana - svieže izraelské leto v ústach“

Trubiroch napísal(a):

Apr 28, 2012 23:45

Sú to dýchacie problémy, časté pokašliavanie a zdurená nosná sliznica.

Michael Szatmary napísal(a):

Apr 28, 2012 02:03

ako sa prejavuje alergia na matu? znie to trocha komicky, ale vazne ma to zaujima. :)

Trubiroch napísal(a):

Apr 27, 2012 19:44

....a my čo sme alergický na metu sa musíme uspokojiť so kapustnou šťavou.

Stranka 1 z 1
Pridajte reakciu
Musíte sa prihlásiť alebo registrovať aby ste mohli písať komentáre.
2000Vaša reakcia môže obsahovať maximálne 2000 znakov. HTML tagy nie su povolené. Zmazať alebo