SK I EN
O nás | Kontakt | Podmienky používania

Izraelská kuchyňa z tisíc a jednej krajiny

Izraelská kuchyňa z tisíc a jednej krajiny

Slovensko má halušky, Taliansko pizzu, Japonsko suši, Amerika hamburgre. Aké je ,,národné“ jedlo Izraela? Falafel? Gefilte fiš? Či kuskus?

 

 

Pravda je taká, že nemožno hovoriť o kuchyni izraelskej. Ale židovskej. Pretože obyvatelia Izraela, ktorí krajinu založili, doň zavítali z najrôznejších kútov sveta. A odtiaľ si sebou do ,,kufrov“ zabalili aj svoje tradičné židovské jedlá. Izraelskú kuchyňu teda nemožno jednoznačne opísať. Unikátna je práve tým, že ju tvoria jedlá z Európy, z Blízkeho východu až po Afriku či Áziu. Pred tisíckami rokov, v starodávnom biblickom Izraeli, tvorili jedlo Izraelitov plodiny, ktorým sa v zemi ich vyvolenej krajiny dobre darilo. Olivy, figy, ďatle, pomaranče či hrozno aj dnes hrajú dôležitú rolu
v jedlách I zraelčanov.

 

 

Skupiny pobožných chasidský ch Židov z Východnej Európy, ktoré si v Izraeli zakladali komunity na konci 18. storočia, priniesli do kr ajiny tradičnú aškenázsku kuchyňu. S presláveným kuglom – cestovinovozemiakovým koláčom a plnenou rybou zvanou gefilte fiš. A pre Izrael objavili aj štrúdlu či bábovku. Sefardská židovská komunita, ktorá žila v Izraeli ešte pred imigráciami na konci 19. storočia, priniesla zase do Izraela jedlá, aké varili španielski Židia ešte pred tým, ako ich z krajiny na Pyrenejskom ostrove v roku 1492 vyhnali. Sefardskí Židia utiekli aj do balkánskych krajín, čo pravdaže ovplyvnilo ich tradičné jedlá. Sefardom teda v Izraeli možno vďačiť aj za sambusak – vyprážané taštičky plnené hovädzím mäsom či bureky – balkánske koláč plnené mäsovou, syrovou alebo zeleninovou plnkou. Po vyhlásení štátu Izrael v roku 1948 našlo nový domov v novovzniknutej krajiny veľa Židov z Turecka, Iraku, Kurdistanu, Jemenu a Severnej Afriky – najviac z Maroka. Ich tradičná kuchyňa sa zakladala z grilovaného mäsa, ryžových pokrmov, plnených zelenín aj obľúbeného chliebu pita či šalátov, ktoré Izraelčania jedia ráno, poobede aj večer. Práve arabskému svetu vďačí izraelská kuchyňa za falafel – malé vyprážané fašírky z cíceru, ktoré sa podávajú v pite a so šalátom i za humus – nátierku z cíceru. Falafel, ktorý patrí medzi obľúbené jedlá aj v Libanone či Sýrii, sa často označuje aj ako národné jedlo Izraela.

 

 

Zo severoafrickej kuchyne sa v Izraeli ujali najmä kuskus – pšeničný pokrm a šakšuka – jedlo z dusenej papriky a paradajky, poliate vajcom. Izraelskú kuchyňu ovplyvňujú aj židovské náboženské predpisy kašrutu, ktoré sa vzťahujú na potraviny a ich prípravu. Napríklad mliečne a mäsové výrobky nemožno jesť spolu. A medzi zakázané patrí aj bravčové mäso či morské plody. Ale dnes už v Izraeli možno nájsť mnoho reštaurácií, ktoré vyhovejú aj nekóšer špecialitami. Nuž a židovskú kuchyňu ovplyvňujú aj sviatky. Na Šabat sa tradične pripravuje chala – barches, špeciálny chlieb, ktorý tvarom a trochu aj chuťou pripomína vianočku. Na Chanuku sa jedia sladké šišky, na Purim zasa koláčiky zvané Hamanove taštičky.

 

Od 70. rokov prekvitá v Izraeli záujem o medzinárodnú kuchyňu. Medzi obľúbené patria najmä francúzske, talianske či japonské pochúťky. V roku 2000 dorazil do Izraela trend sushi a toto atraktívne japonské jedlo zažilo u Izraelčanov extrémny boom. Zo sushi sa stal taký obrovský hit, že do roku 2008 v Izraeli otvorili 100 suši reštaurácií a odvtedy ich ešte pribudlo. Izraelčania jednoducho milujú všetko nové. Často si obľubujú jedlá typické pre Ameriku. Hitom zvykol byť popcorn, teraz kraľujú ,,cupcakes“ – koláčiky podobné mafinom. Aké jedlo si nabudúce adoptujú za svoje Izraelčania, nevedno. Ale isté je, že v krajine mlieka a medu si možno pochutnať na jedlách z ,,tisíc a jednej krajiny“.


Be Teavon! Dobrú chuť!

 

autorka pracuje na Izraelskom veľvyslanectve v Bratislave


Zuzana Kizáková l Dec 2, 2010 03:20 l Tlač l
Pre tlač kliknite sem.
2 reakcie pre „Izraelská kuchyňa z tisíc a jednej krajiny “

Szatmary napísal(a):

Jan 17, 2011 16:02

pani zvoncekova, nejde vsetko. delet nema korektorku, nema ju kto zaplatit. budem sa vsak snazit lepsie kontrolovat texty. :)

Dáša Zvončeková napísal(a):

Jan 15, 2011 17:48

Pekný článok, len škoda tých chýb. Napr. challah sa prepisuje v slovenčine chala, alebo zo suši sa stal taký obrovská hit a tak podobne.

Stranka 1 z 1
Pridajte reakciu
Musíte sa prihlásiť alebo registrovať aby ste mohli písať komentáre.
2000Vaša reakcia môže obsahovať maximálne 2000 znakov. HTML tagy nie su povolené. Zmazať alebo