SK I EN
O nás | Kontakt | Podmienky používania

Hummus – dokonalá pochúťka s nedokonalým názvom

Hummus – dokonalá pochúťka s nedokonalým názvom

Prvýkrát som jedla hummus už veľmi dávno v jednom malom bistre v budapeštianskej starej židovskej štvrti.

 

Všetky moje chuťové kanáliky zborovo pišťali od šťastia, bola to tak nová, dokonalá, jemná  a pritom výrazná a nezameniteľná chuť, že som sa z toho išla zblázniť od radosti. Ako humusový zelenáč  som si vtedy myslela, že príprava tejto izraelskej pochúťky (prebratej z arabskej kuchyne), musí byť veľmi komplikovaná. A že vždy, keď budem chcieť ten zážitok znova okúsiť, budem musieť ísť niekam, kde ho vedia robiť.  Lenže skutočnosť je opačná – ten najlepší humus si urobíte vy sami doma a jeho príprava je zábava.

 

Mám takú skúsenosť, že keď hummusom pohostíte hostí na večierku,  tak deväť  z desiatich bude chcieť pri odchode recept. Áno, aj tí, ktorí by o cícer v obchode dovtedy ani nezavadili a strukovina im nikdy neimponovala. Nedávno som humus naučila robiť svojho známeho, taxikára, s ktorým často jazdím a ktorý je taký typický slovenský chlapisko:  šesťdesiatnik, ktorý nedá dopustiť na klobásku a slaninku s cibuľou... Najprv bol mierne skeptický, ale lákala ho predstava vyskúšať niečo nové a exotické.  O týždeň mi hlásil, že hummus urobil na chalupe a že je ohúrený, nevie sa ho dojesť.  O mesiac už k nemu na túto pochúťku chodí celá dedina!

 

Humus má viacero magických a jedinečných vlastností:


*  v chladničke vám vydrží aj 10-14 dní

*  rovnako lahodne chutí s arabským chlebom pita, s klasickou slovenskou hriankou, s krekrami  aj ako dip s kúskami zeleniny

*  je to nesmierne zdravé jedlo, ktoré okamžite a spoľahlivo zasýti

*  tá chuť... TÁ CHUŤ!

 

Hummus má podľa mňa jednu malú nevýhodu a tou je jeho meno. Tak nejako podvedome naň veľa ľudí reaguje negatívne. V našej kultúrnej pamäti je jednoducho slovo „humus“ už príliš dlho zakódovaný ako označenie pre kopu odumretých organických buniek rastlinného či živočíšneho pôvodu. Proste: kompost. A potom je tu aj nepopierateľná blízkosť slov „humus“ k slovu „hnus“. Pritom názov nátierky „humus“ pochádza v skutočnosti z arabčiny, kde  sa týmto slovkom označuje cícer. Niektorých ľudí odpudzuje aj farba hummusu, to však len do momentu, kým ho neochutnajú. Potom jeho šedavá nevábna farba prestáva byť argumentom...

 

Hummus si neodporúčam kupovať ako hotový produkt v obchode (ak naň náhodou niekde niekedy narazíte). Som presvedčená, že s tým, ktorý si urobíte doma sa absolútne nedá porovnávať. A neradím doň ani pridávať žiadne príchute – tie len odlákajú pozornosť od jeho neskutočnej chuti.

 

V Bratislave podľa mojich informácií robia hummus  ako predjedlo v minimálne troch reštauráciách. V jednej z nich – arabskej – som ho nedávno jedla a bol fantastický!  Ďalšie dve som neskúšala, takže neviem posúdiť. Mimochodom, v Izraeli sú veľmi rozšírené tzv. „hummusiot“, teda reštaurácie, špecializujúce sa výhradne na hummus.

 

Tak a teraz už konečne recept – toto je ten jeden, ktorého sa odporúčam držať zubami-nechtami. Viem, že receptov na humus je veľa, ale tento je podľa mňa stelesnená dokonalosť.

 

 

 

 

 

Potrebujeme:

200 gramov sušeného cícera

2 strúčiky cesnaku (rozdrveného v mažiariku alebo tlačidle)

5 lyžíc panenského olivového oleja

1 lyžica Tahini (sezamová pasta, dostanete ju v  bio-predajni)

šťava z jedného citróna

soľ, biele korenie

 

 

 

 

 

 

Postup:

1. Cícer vysypeme na veľkú tácňu a preberieme od kamienkov.

 

2.  Preperieme ho vodou niekoľkokrát, až kým nevyplachujeme čistú vodu.  Namočíme  na noc do čistej vody (dvojnásobné množstvo vody ako je cícera), do ktorej sme dali lyžičku sódy bikarbóny. Ráno cíceru vymeníme vodu a znova namočíme na pár hodín. Dokopy by mal byť vo vode 10 – 15 hodín. Na konci by mali byť vaše malé cíceríky krásne napučané, pretože absorbovali všetku vodu. Ich objem by sa mal zdvojnásobiť.

 

3.  Dobre ich umyjeme a dáme do veľkého hrnca. Prikryjeme vodou, dáme štipku sódy bikarbóny a bobkový list.  Nesolíme! Uvedieme do varu a prudko varíme 10 minút. Potom plameň stiahneme a mierne varíme ešte asi hodinu až kým cícer nie je mäkký a nepoddá sa pod prstami. Počas toho zbierame z povrchu penu a jedenkrát aj vymeníme vodu. V závere tohto článku sa dozviete, prečo je zbieranie peny KĽÚČOVÉ a je vo vašom vlastnom záujme nepodceniť túto aktivitu. Potom scedíme.

 

4.  Cícer dáme do mixéra (alebo použijeme ponorný) a dobre pomelieme. Necháme trošku schladiť.

 

5. Teraz už len pridáme tahini a zvyšné ingrediencie a aby bola masa  hladká a hodvábna, pridávame po lyžiciach (podľa potreby a pocitu) ľadovú vodu. Hummus musí byť krásne hladký, nie veľmi riedky ani veľmi hustý.

 

Nadúvania sa nemusíte obávať v prípade, že budete poctivo zbierať a vyhadzovať penu počas varenia. Práve do nej by sa mali vyvariť všetky „nadúvacie“ látky – pritom ale všetko to zdravé, čo v humuse chceme mať (železo, vitamín C a iné hodnotné veci) tam ostane.

 

Hotovú nátierku podávame rozotrenú „na plytko“ po tanieriku, prizdobenú petržlenovou vňaťou a pokvapkanú olivovým olejom. Hummus samozrejme môžete urobiť aj z konzervovanej základnej strukoviny – vtedy potrebujete k hore uvedenému receptu 400 gramov sterilizovaného cícera.  Odpadne vám všetka námaha s celonočným namáčaním a varením.

 

Súčasne vám však „odpadne“ aj strašne veľa vitamínov a cenných živín. Ale nebudem klamať, keď sa neplánovane ohlási návšteva a nie je čas na celonočné namáčanie, tak samozrejme robím svoje milované jedlo zo zakonzervovaného cícera. Človek musí niekedy robiť aj kompromisy...

 

poznámka redakcie: jediné miesto, kde sa oplatí hummus kúpiť ako hotový produkt je Izrael :)


Lucia Kollárová l Máj 27, 2011 00:00 l Tlač l
Súvisiace články
Pre tlač kliknite sem.
3 reakcie pre „Hummus – dokonalá pochúťka s nedokonalým názvom“

Michael Szatmary napísal(a):

Feb 7, 2012 15:56

radi sme posluzili :)

dagmar75 napísal(a):

Feb 7, 2012 11:24

tento recept už dlho hladam!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!dakujem velmi pekne za recept!!!!už sa tešim ked ho spravim!!!!!

Charl Wolf napísal(a):

Júl 29, 2011 08:46

Akože vitamin C po varení nam tam ostane? Nie že by som bol skeptik ale....

Stranka 1 z 1
Pridajte reakciu
Musíte sa prihlásiť alebo registrovať aby ste mohli písať komentáre.
2000Vaša reakcia môže obsahovať maximálne 2000 znakov. HTML tagy nie su povolené. Zmazať alebo