SK I EN
About us | Contact | Terms of Use

Famózny tvarožník nielen na Šavuot

Famózny tvarožník nielen na Šavuot

Predražené a presladené čízkejky, ktoré nás atakujú v niektorých slovenských kaviarňach, budú odteraz len temnou  spomienkou.

 

Šavuot, sviatok počas ktorého sa jedia mliečne jedlá, sa už síce skončil, no my aj tak prichádzame s tvarožníkom. Ak si totiž urobíte tvarožník podľa nasledujúceho receptu, iný už nebudete chcieť. Najväčší gastronomickí majstri a hviezdičkoví šéfkuchári už dávno kážu, že to najlahodnejšie jedlo je to najjednoduchšie. Žiadne komplikované kombinácie a extravagantné prísady. Je to tak  aj pri múčnikoch a podľa mňa u žiadneho dezertu toto pravidlo neplatí tak veľmi, ako u tvarohového koláča. Alebo ak chcete, čízkejku či käsekuchen. Milovníci zlatistého tvarohového trojuholníčka na tenkom plátku cesta, toto je vaša chvíľa.

Okrúhly čízkejk bez cukrového šoku

Mám jeden rokmi a desiatkami prieberčivých jazýčkov overený recept na klasický okrúhly tvarožník, ktorý spĺňa všetko to, čo od čízkejku očakávame. Čiže tú správnu mieru tvarohovitosti, šťavnatosti, sviežosti a trvanlivosti. Skvelé je, že nie je príliš sladký (cukrofili si povrch docukrujú individuálne). Tento tvarohový zázrak chutí fantasticky ak je poriadne vychladený, no pochvalné recenzie zožne aj pri izbovej teplote. Pritom je jeho príprava až iritujúco prostá. Recept mám z Nemecka, takže žiadne americké drvenie sušeniek do korpusu sa nekoná. Správne by sme snáď mali tomuto koláču hovoriť „käsekuchen“, lenže na Slovensku sa už tak zaužívalo pre okrúhly tvarožník označenie „čízkejk“, že v tomto texte ostanem pri ňom.

 

V tvarohovej jednoduchosti je sila

Keď už na tanieriku ostalo len pár posledných omrviniek a ja s pýchou odovzdávam recept očarenému záujemcovi, často nasleduje otázka: „A si si istá? Nie je to nejaký príliš jednoduchý postup?“ Veru je. Tento koláč je naozaj prekvapivo jednoduchý pri príprave a o to úchvatnejší pri konzumácii. Inak, to je veľmi zaujímavé, koľko ľudí okrúhly tvarožník miluje a dáva si ho v podnikoch, ale ani za svet si ho nevyskúšajú urobiť doma, boja sa. Pritom to fakt nie je žiadna veda.

 

 

Čízkejk, ktorého sa nezbavíte

Ak ste osoba doteraz pečením absolútne nedotknutá, tak toto, milý začiatočník, je recept ideálny pre vás. Nemáte čo pokaziť, bude to krátke a bezbolestné a efekt bude veľmi potešujúci. A sľubujem vám, že aj keď už budete pokročilý pekár-cukrár, tohto receptu na tvarožník sa nevzdáte. Pretože ako sme už povedali – pri tvarohu je sila v jednoduchosti. Tvaroh sám je potravina geniálna svojou prostotou a presne taký je aj tento múčnik. Tak poďme na to. Ak ste pokročilý, tak tento koláč urobíte s jednou rukou za chrbtom.

 

Pripravíme si cesto vymiesením týchto prísad:

250 g hladkej múky

80 gramov cukru

1 vajíčko

125 gramov masla

Pol balíčka práčku do pečiva, štipka soli

 

Cesto vyvaľkáme tak, aby sa ním dala vystlať štandardná okrúhla forma (ktorú sme si vyložili papierom na pečenie). Okraj vytlačte prstami do výšky asi jedného centimetra, aby vznikla obruba.

 

A teraz varechou zmiešame v jednej mise tieto prísady:

700 gramov tvarohu

3 vajíčka

1 téglik kyslej smotany

100 gramov cukru

pol litra mlieka

1 balíček vanilkového pudingu (alebo Zlatého klasu)

10  kvapiek citrónovej esencie (alebo nastrúhaná kôra z jedného bio-citróna)

 

V tomto bode ste sa  dopracovali k momentu, v ktorom asi zhrozene rozmýšľate, že tá plnka je podozrivo tekutá. Presne tak som bola zhrozená ja pred rokmi, keď som recept skúšala prvýkrát. Lenže tak je to správne, tá tvarohová zmes  MÁ BYŤ TAKÁ TEKUTÁ. Vylejte ju do formy na cesto a neznepokojujte sa riedkosťou vášho produktu, však on stuhne. Trik je v dĺžke pečenia. Tento koláč si totiž vyžaduje poriadne dlhý pobyt v trúbe – takých 70 minút pri 175 stupňoch Celzia. Až sa na vrchu vytvorí zlatistá škrupinka s hnedými fľakmi, koláč je pevný a môžete ho vybrať a nechať vychladnúť.

 

 

Strojový tvarožník zo šedivých  čias

Keď som bola malá, v socialistických potravinách sa dal kúpiť jeden úžasný tvarožník. Väčšina mojich rovesníkov z generácie Husákových detí žiali za kultovými produktmi tej doby ako bola dvojica zmrzlín Coppa Kaffe/Fragola Limone či žltá malinovka v sklenej fľaške. Ja však žialim za tým štvorhranným tvarožníkom s rozmermi asi 18 x 14 cm v priehľadnom obale, na ktorého vrchu bola hnedá mriežka z cesta. Ten koláč bol totálne súmerný a kričala z neho strojová výroba.

 

Doma sa pieklo veľa, ale aj tak ho otec rád kupoval. Neviem či bol naozaj taký dobrý ako sa mi dnes zdá alebo je to len spomienkový optimizmus, ale mám pocit, že ten nenápadný tvarohový koláč z bezútešnej socialistickej samoobsluhy je nedostižný. Nemusím vám hovoriť, koľko som už vyskúšala receptov na mriežkové tvarožníky v snahe priblížiť sa tej zvláštnej chuti  – zatiaľ stále nič, neviem ju  trafiť. Možno je to nedosiahnuteľná méta a ten strojový koláč je doma nenapodobiteľný. A možno vôbec nebol taký dobrý a ja len naháňam jeden z krásnych preludov detstva.


by Lucia Kollárová l Jun 1, 2012 12:00 AM l Print l
Related articles
Click here to print.
Leave a Reply
Sign In or Sign Up now to post a comment.
2000Your comment may be no longer than 2,000 characters. HTML tags are not permitted. Cancel or