SK I EN
O nás | Kontakt | Podmienky používania

Falafel - najvýraznejšia chuť z Izraela

Falafel - najvýraznejšia chuť z Izraela

Ktoré jedlo je pre Izrael najtypickejšie? Väčšina ľudí by povedala, že falafel. A mali by pravdu. Teda za predpokladu, že táto otázka má len jedinú správnu odpoveď.

 

Ako pri väčšine vecí na Blízkom východe, aj v prípade falafelu neostala politika niekde v kúte. Izraelčania považujú toto jedlo za svoje vlastné, ale v dokazovaní pôvodu falafelu za nimi nezaostávajú ani Egypťania, Palestínčania alebo Libanonci. Všetci sa považujú vynálezcov smažených cícerových guľôčok.

 

Hádka okolo falafelu postupne prerástla do akejsi kulinárskej vojny. Nejedná sa o nič nové, pretože Izrael a Libanon už pekných pár rokov vedú medzi sebou tzv. Veľkú humusovú vojnu. Dôkazy o kulinárskych zápasoch sú všade. Pred dvomi rokmi vysmažilo 300 kuchárov z Libanonu asi 5 ton falafelu, a len o dva týždne neskôr sa izraelskému šéfkuchárovi podarilo usmažiť 12 kilogramov vážiacu guľku falafelu. Nuž, rôzni ľudia, rôzne nápady...

 

Kto má teda pravdu? Komu patrí falafel?

Falafel má pôvod pravdepodobne v Egypte alebo v Indii, kde sa pripravuje z bôbu pod názvom „ta’amiya“. Židia, ktorí žili v Egypte a v Sýrii, si pochutnávali na falafeli celé stáročia. Majú teda právo ho považovať vo svojej vlasti za národné jedlo? Ak je nejaké jedlo také obľúbené, že ho varia úplne všade a obľubujú ho prakticky všetci, či už chudobní alebo bohatí, mladí alebo starí, veriaci alebo neveriaci, a považujú ho za svoje národné jedlo, záleží vôbec na tom, odkiaľ presne pochádza?

 

Falafel je synonymom pre izraelskú kuchyňu a Ministerstvo informácií a diaspóry pravidelne vyzýva Izraelčanov, aby svojim známym v zahraničí vysvetlili, že Izrael je krajinou mnohých krás a Izraelčania sa nenapchávajú celé dni falafelom a hummusom. Stáva sa často, že prisťahovalci si do novej vlasti prinášajú vlastné recepty a tie sa vďaka novým podmienkam časom zmenia. Aj preto je celý spor o falafel úplne malicherný. Počul snáď niekto, že by Nemci obvinili Američanov z privlastnenia si hamburgerov?

 

 

Ak by bol na Blízkom východe pokoj a mier, k takejto hádke by určite nedošlo. Skôr by sme sa mali sústrediť na dôležitejšie a pálčivejšie problémy. Na druhej strane, boje o recepty sú asi lepšie než vojenský konflikt. Falafel spopularizovali v Izraeli v päťdesiatych rokoch minulého storočia Židia z Jemenu. Do novej vlasti si priniesli recept na cícerovú verziu tohto jedla a práve oni začali falafel podávať v chlebe nazvanom pita.

 

A spôsob podávania falafelu je tým, čo, podľa môjho názoru, robí toto jedlo typicky izraelským. Izraelský falafel sa podáva v pite s, napríklad: izraelským šalátom (teda pardon, arabským), hummusom, nemeckou kyslou kapustou, irackým vyprážaným baklažánom a omáčkou z nakladaného manga, jemenskou omáčkou alebo s hranolkami. Tieto kombinácie už asi nemôžu byť viac izraelské.

 

Či už izraelský alebo nie, falafel v pite, s humusom, tahini pastou a so zeleninovým šalátom je výbornou voľbou pre každého vegetariána, vegána alebo kohokoľvek, kto k vám príde na večeru. Je to lacné a jednoduché jedlo, takže nie je dôvod, aby sme si ho nedopriali čo najčastejšie.

 

Kým vám ponúkneme recept, ešte tu máme niekoľko tipov:

  • Ak použijete dvojnásobok surovín a pred pridaním múky a sódy bikarbóny časť cícerovej hmoty zamrazíte, nabudúce bude stačiť zmes vybrať z chladničky a v momente máte pripravený čerstvý falafel pre nečakanú návštevu.
  • Jednoduchý šalát sa dá pripraviť z nadrobno nasekaných paradajok a uhoriek.
  • Na prípravu tahini pasty treba rozmiešať pol šálky tahini, pol šálky vody s tretinou šálky citrónovej šťavy a pridať štipku soli.

A tu je už sľúbený recept:

  • 500 g sušeného cíceru
  • 1 ks cibuľa
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 2 PL hladkej múky
  • 2-2,5 PL vody
  • 1/2 KL prášku do pečiva
  • 1/2 vrecka sódy bikarbóny
  • 2 KL soli
  • 2 KL koriandru
  • 2 KL mletej červenej papriky
  • 2 KL mletej rasce
  • 2 KL mletého čierneho korenia
  • 1-2 KL sušených čili papričiek
  • 2 PL čerstvého strúhaného zázvoru (nemusí byť)
  • petržlenová vňať
  • olej na vyprážanie

Postup:

1)      Cícer cez noc namočíme, na druhý deň ho asi dve hodiny povaríme.

2)      Osušený cícer zomelieme s cibuľou, cesnakom, koriandrom, mletou paprikou a čili papričkami v mlynčeku na            mäso alebo v mixéri, ale nie na pyré, trošku hrubšia konzistencia vytvorí chrumkavejší falafel.

3)      Zmes okoreníme rascou, soľou, čiernym korením. Pridáme prášok do pečiva a múku, dobre vymiešame a                  necháme v chladničke postáť aspoň hodinu.

4)      Pred vyprážaním rozpustíme sódu bikarbónu v dvoch PL vody a zamiešame do cesta.

5)      Pomocou lyžice alebo mokrými rukami formujeme malé, asi 3cm guľôčky falafelu. Na rozpálenom oleji falafel              opražíme z oboch strán.

6)      Servírujeme v pite alebo arabskom chlebe so zeleninovým šalátom alebo s nakladanými uhorkami.

 

 

Poznámka redakcie: V Izraeli, ale vo kóšer obchodoch vo Viedni majú falafel v prášku. Je ceľkom chutný a jediteľný. Napriek tomu sa tomu skutočnému nevyrovná. Ak náhodou si ho budete doma podľa nášho receptu pripravovať, pošlite nám foto. Radi ho v DELET-e uverejníme.


Michael Szatmary, Peter Godovič l Apr 27, 2012 00:00 l Tlač l
Pre tlač kliknite sem.
Pridajte reakciu
Musíte sa prihlásiť alebo registrovať aby ste mohli písať komentáre.
2000Vaša reakcia môže obsahovať maximálne 2000 znakov. HTML tagy nie su povolené. Zmazať alebo