SK I EN
About us | Contact | Terms of Use

Chutný, ovocný Tu Bišvat na tanieri

Chutný, ovocný Tu Bišvat na tanieri

Na rozdiel od iných sviatkov, Tu Bišvat neponúka úplné menu, ale je spojený so starou, avšak stále aktuálnou tradíciou konzumovania 15-ich druhov ovocia.

 

15-ich, pretože sviatočným dátumom je “Tu”, ktoré predstavuje hebrejskú číslicu, znak 15-eho dňa mesiaca Švat. Možno to znie nezvládnuteľne, ale keďže za ovocie je považované všetko, čo rastie na stromoch, napríklad aj orechy, nie je až také ťažké dodržať aj tento počet. Ponúkame vám niekoľko chutných receptov, ktoré vám umožnia s ľahkosťou skonzumovať aj takto stanovenú dávku ovocia, a ktoré navyše dvoj až trojnásobne prekračujú uvedenú kvótu.

 

Tu Bišvatový čajový chlieb

Tento recept napriek názvu predstavuje viac koláč ako chlieb. Podáva sa ku káve, čaju alebo sa skvele hodí i k starej dobrej horúcej čokoláde.

 

Ingrediencie a postup:

  • 3 šálky celozrnnej koláčovej múky
  • 3 čajové lyžičky prášku do pečiva
  • ½ čajovej lyžičky soli

Všetko spolu zmiešame, preosejeme, a následne postupne pridáme:

  • ¾  šálky hnedého cukru
  • 1 vajíčko
  • 2 polievkové lyžice roztopeného masla alebo margarínu
  • 1 šálku rozdrvenej zmesi orieškov a sušeného ovocia (mandle, lieskové oriešky, ďatle, figy, sušené hrozienka, sušené marhule)

Zmes vložíme do vymastenej formy na pečenie chleba a pečieme v rúre pri 175 °C 50 minút.

 

Tu B’Shvat pečené jablká

Je doslova očarujúce ako krémovito lahodne dokážu chutiť jablká, keď ich upečieme v rúre. Toto je jednoduchý, tradičný, a predovšetkým zdravý recept, ktorý si môžeme pripraviť za pár minút.

 

Ingrediencie a postup:

 

tvrdé jablká vhodné na varenie, nie príliš mäkké

  • ďatlový sirup, prípadne nahradený medom alebo javorovým sirupom
  • mandle bez šupky, sušené hrozienka, kúsky sušených ďatlí (podľa chuti)

Pomocou nožíka alebo vykrajovača urobíme do hĺbky približne 2/3 jabĺčka kuželovitý otvor. Do vytvoreného otvoru vlejeme ďatlový sirup a pridáme hrozienka, mandle, lieskové oriešky a kúsky ďatlí. Jablká pečieme v rúre do mäkka pri teplote 180 °C 40-45 minút. Podávame teplé. Pokiaľ chcete ozajstnú pochúťku, pridajte ešte šľahačku.

 

 

Brownie zo svätojánskeho chleba

Stromy rohovníka, známeho ako „svätojánsky chlieb“, rastú po celom Izraeli. Jeho struky, nazývané “bukser”, sú neodmysliteľnou súčasťou každého židovského Tu B’Shvat košíka s ovocím.

 

Ingrediencie a postup:

  • ¼ šálky masla
  • 1 šálka hnedého cukru
  • 1 vajíčko
  • ½ šálky hladkej múky
  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva
  • 1 čajová lyžička vanilky
  • štipka soli
  • 3 polievkové lyžice prášku zo svätojánskeho chleba

Rúru na pečenie predhrejeme na 175 °C. V menšom hrnci roztopíme spolu maslo a hnedý cukor, až pokiaľ dosiahneme hladkú zmes. Necháme trochu vychladnúť, a postupne pridáme vajíčko, hladkú múku, prášok do pečiva, vanilku a soľ. Napokon primiešame prášok zo svätojánskeho chleba. Pečieme 20-25 minút na vymastenom plechu.

 


by Mirka Cummins l Jan 30, 2013 12:00 AM l Print l
Related articles
Click here to print.
1 Reponses to „Chutný, ovocný Tu Bišvat na tanieri“

Trubiroch says:

Jan 31, 2013 10:44 PM

Tak po takých lahodkach sa aj Zem zabudne otáčať.

Page 1 of 1
Leave a Reply
Sign In or Sign Up now to post a comment.
2000Your comment may be no longer than 2,000 characters. HTML tags are not permitted. Cancel or