SK I EN
O nás | Kontakt | Podmienky používania

Chutné recepty na Šavuot

Chutné recepty na Šavuot

Počas sviatku Šavout vyzdobujeme svoj domov kvetmi, ktoré nám majú pripomínať horu, na ktorej nám Boh daroval Tóru.

 

Počas sviatku Šavout vyzdobujeme svoj domov kvetmi, ktoré nám majú pripomínať horu, na ktorej nám Boh daroval Tóru. Tento pokrm je tiež prezentovaný v tvare kvetu, čím tematicky zapadá do tohto sviatku. Pri príprave jednoduchého jedla je veľakrát podstatná jeho vizuálna úprava. Každá gazdinka si dá záležať na dobrom dojme. Losos je typickým predjedlom preferovaným ako súčasť mnohých sviatočných menu, ale jeho servírovanie v tvare kvetu ho robí výnimočným, a dostáva sa mu nadšených reakcií hostí! Podávame ho skôr v malých porciách, aby zostalo miesto aj pre zvyšok tohto úžasného menu!

 

Lososové kvety v citrónovej omáčke

 

Prísady:
• 2 polievkové lyžice citrónovej šťavy

• 1 lyžica oleja

• 1 lyžica mletej papriky

• 1 lyžica kurkumy (voliteľne)

• ½ paradajkového pyré

• 2 strúčiky čerstvého cesnaku, roztlačené

• 3 plátky lososa pozdĺžne prerezané na polovicu

 

Príprava:
Zmiešame prvých 6 prísad tak, že vypracujeme pastu a lososové plátky ňou poriadne potrieme po oboch stranách. Muffinové formy dobre vymastíme olejom a zrolujeme do každej z nich polovičný rez ryby. Pohodlne by sa do nej mal zmestiť. Pri teplote 220 C pečieme do zlatista 10 až 15 minút. Podávame teplé alebo za studena. Ozdobíme zelerovou vňaťou a stočeným plátkom citróna alebo limetky. Príprava 15 minút; pre 6 ľudí.

 

 

Cestoviny s brokolicou a píniovými orieškami

 

Lahodné jedlo, ktoré sa dá ľahko pripraviť vopred, a v prípade potreby len ohriať. Je možné použiť akékoľvek cestoviny. Mojimi favoritmi sú široké rezance alebo penne. Krása tohto jedla, popri jeho rýchlej transformácii z hrnca na tanier, spočíva v tom, ako brokolica skvele ladí s ľahkou smotanovo-syrovou omáčkou. Keď ho konzumujem, vždy si uvedomím, že si v ňom vlastne prajem viac brokolice, a menej cestovín. Píniové oriešky zasa jemne zvýraznia príchute kontrastne použitých surovín. Rada a tip: píniové oriešky môžete nahradiť praženými sezamovými semienkami alebo slnečnicovými, či tekvicovými semienkami.

 

Prísady:
• 400g širokých rezancov / makarónov / penne cestovín
• 2 polievkové lyžice olivového oleja
• 2 hrste pražených píniových orieškov alebo pražených sezamových / slnečnicových / tekvicových semienok
• 2 strúčiky cesnaku, jemne nakrájané
• 1kg mrazených brokolicových ružíc
• 1/2 šálky kyslej smotany
• 2 veľké hrste strúhaného syra
• ďalší strúhaný syr alebo parmezán, pre servírovanie

 

Príprava:
Osolenú vodu privedieme do varu vo veľmi veľkom hrnci. Vo veľkej panvici na stredne miernom ohni rozohrejeme olej. Pridáme píniové oriešky alebo semienka a cesnak a pražíme za občasného miešania do zlatista. Odstavíme z ohňa. Cestoviny varíme podľa návodu. Časomer nastavíme na 3 minúty pred plánovaným dovarením cestovín. Vložíme brokolicu a ďalej varíme počas zostávajúcich 3 minút, alebo pokiaľ cestoviny sú „al dente“ a brokolica svetlo-zelená a prevarená. Šálku cestovinového vývaru odložíme nabok a zostatok okamžite zlejeme.


Panvicu položíme naspäť na mierny oheň a vložíme cestoviny a brokolicu. Pridáme kyslú smotanou. Všetky prísady poriadne premiešame, pridáme ešte syr a znovu miešame, kým sa syr nerozpustí. Ak zmes vyzerá trochu suchá, pridávame odložený cestovinový vývar, pokiaľ je omáčka podľa našich predstáv. Dochutíme soľou a korením. Ihneď podávame. Príprava 15 minút; pre 6 ľudí.

 

 

Tradičná Challah v tvare kvetu

 

Základný recept pre prípravu židovského chleba

 

Prísady:
• 2 šálky vody
• 2 a ½ polievkovej lyžice medu
• 1 polievková lyžica sušeného droždia alebo 60g čerstvého droždia
• ½ šálky zeleninového oleja
• 6 šálok bielej múky
• 2 čajové lyžičky soli
• 1 vaječný žĺtok
:• sezamové alebo maková semienka alebo škoricový cukor na posypanie (voliteľne)

 

Postup:
Zmiešame ½ šálky vody s 1 polievkovou lyžicou medu a droždím. Necháme pôsobiť až do vytvorenia bubliniek, približne 10 minút. Odložíme nabok. Do misy na miešanie pridáme soľ, 1 a ½ polievkovej lyžice medu, múku, olej a 1 a ½ šálky vody, doplníme vykvasené droždie. Všetko vymiesime do hladkého a polotvrdého cesta. Necháme kysnúť 1 hodinu, cesto stlačíme a necháme kysnúť ďalšiu pol hodinu.

.
Cesto je teraz pripravené na vytvarovanie kvetov. Bochník zo všetkého cesta vyvaľkáme do tvaru kruhu. Takto vyvaľkané cesto umiestnime na papier na pečenie, na ktorom cesto pri pečení lepšie narastie. Potom vykrojíme do cestového kruhu 5 výrezov tak, aby sme dosiahli tvar kvetu s piatimi lupeňmi. Na druhú vrstvu lupeňov použijeme vykrojené nadbytočné cesto z prvej vrstvy cesta, vytvarujeme menšie lupene a položíme vždy jeden menší lupeň na jeden väčší spodný lupeň.

 

Na dokončenie kvetu vytvarujeme z cesta malé guľky, ktoré umiestnime na vrch a do stredu kvetu, čím zabezpečíme stabilitu jednotlivých vrstiev. Necháme kysnúť ďalších 30 minút. Takto vytvarovaný kvet challahu potrieme vyšľahaným žĺtkom zmiešaným s trochou vody a posypeme obľúbenými semienkami. Pečieme do zlatista pri teplote 190 stupňov C približne ½ hodiny. Dobrú chúť a veselé sviatky.

 


Gitta Bixenspanner l Máj 25, 2012 00:00 l Tlač l
Pre tlač kliknite sem.
Pridajte reakciu
Musíte sa prihlásiť alebo registrovať aby ste mohli písať komentáre.
2000Vaša reakcia môže obsahovať maximálne 2000 znakov. HTML tagy nie su povolené. Zmazať alebo