SK I EN
O nás | Kontakt | Podmienky používania

10 dobrých dôvodov, prečo jesť hummus

10 dobrých dôvodov, prečo jesť hummus

Pozor, nemáme na mysli záhradkárom známy súhrn organických látok v pôde! Hovoríme o hummuse, jednoduchej studenej omáčke z cícera, olivového oleja, citrónovej šťavy a soli.

 

omentálne je táto orientálna omáčka alebo modernejšie dip veľkou módou v Amerike. Podľa novín The New York Times vzrástol za 15 rokov biznis s touto omáčkou v USA z 85 miliónov dolárov na 530 miliónov. Pomaly už nielen v Amerike, ale aj na Slovensku nájdeme nielen milovníkov humusu, ale aj kuchárov. Omáčka so saturejkou je neodolateľná. A že sa človek nezastaví, až kým nezje celú pitu, arabský chlieb, namáčanú do humusu? Veď to je práve dobre – narátali sme 10 dobrých dôvodov, prečo možno humus jesť pokojne každý boží deň.


1. Výživné látky v humuse pomáhajú regulovať hmotnosť

Hummus obsahuje toľko proteínov, že úspešne zaháňa hlad a vyvažuje hladinu krvného cukru. Tým udržuje na uzde časté maškrtenie. Obsah železa v humuse podnecuje energiu. Zvýšená energia môže motivovať cvičenie.

 


2. Cícer môže znížiť „zlý“ cholesterol

Na Prírodovedeckej fakulte Tasmánskej univerzity v Austrálii realizovali výskum so skupinou ľudí v zhoršenom zdravotnom stave vo veku medzi 30 a 70 rokmi. Po tri roky jedli každý deň cícer. Druhá skupina dostávala denný prídel vlákniny v pšeničných výrobkoch ako chlieb a potraviny z obilnín. Výsledky ukázali, že hoci obe skupiny konzumovali rovnaké množstvo vlákniny, skupina na cícerovej diéte konzumovala menej tuku a o niečo sa jej znížil „zlý“ cholesterol.

 

 

3. Hummus môže mať mnoho úžasných chuťových variácií

Hummus sa nezunuje, lebo ho nekonečne možno obmieňať. Pridáva sa napríklad pečená červená paprika, harísa, údené čili papričky, provensalská tapenáda (mix zo sekaných olív, kapár, ančovičiek a olivového oleja alebo zo sekaných olív, špenátu a artičokov), aromatický citrón a bazalkové pesto. Ďalšími novátorskými príchuťami môžu byť pre zmenu sladké zemiaky, zelená Chile Lime (omáčka z citrónu, cesnaku a rôznych prísad) a thajské kokosové karí. Možností je nekonečne veľa.

 


4. Hummusom je posadnutá napríklad Natalie Portman

Talentovaná herečka povedala časopisu Vogue, že „každý deň zje toľko humusu, koľko sama váži“.

 


 

5. Cícer môže byť pomocníkom pri znižovaní rizika rakoviny

Potraviny s obsahom kyseliny listovej môžu znižovať riziko rakoviny hrubého čreva. Za dôvod sa pokladá vyživovanie a teda posilňovanie zdravých buniek. Podľa vedcov by dietetická vláknina mohla podporovať rast zdravých baktérií v čreve a tak podporovať obranu proti rakovine.

 

 

6. Hummus je súčasťou obľúbenej a zdraviu prospešnej stredomorskej stravy

Niekoľko vedeckých štúdií naznačuje, že až 30% infarktov možno predísť, ak pacienti s týmto rizikom  prejdú na stredomorskú stravu.


7. Hummus je zdravotne aj chuťovo vhodný ako základná nátierka na obložený chlebík

Ak sa chceme zdravšie stravovať, jedným z pomocníkov je humus. Namiesto tučného nátierkového syra alebo majonézy oprobujme humus – chutí výborne aj pod údeným lososom. Hummus ohromne nahradí v kuracom šaláte vajcia a majonézu. Vynikajúcu a zdravú pochúťku si vyrobíme zmixovaním humusu s avokádom a s pečenými červenými paprikami.

 


8. Domáca výroba nie je problém

So suchým cícerom pracujeme, ak sa nám chce, rovnako ako so suchým hrachom. Jednoduchšie je však kúpiť zaváraný cícer v plechovke. Rozmixujeme ho s cesnakom, panenským olivovým olejom, s tahini (sezamovou pastou), citrónovou šťavou a soľou a máme domáci hummus.


9.  Očividne celému svetu sa žiada viac humusu

Dôkazom sú všetky sociálne siete. Ľudia na jednej strane vypisujú o svojej posadnutosti humusom a na druhej pridávajú nové recepty a inovujú variácie. Všetci sa však zhodujú, že denné požívanie hummusu prospieva zdraviu.

 


10. Na záver radosť z obrovitánskeho taniera humusu

Najväčší tanier sveta s humusom pripravili v roku 2010 v Bejrúte a zapísali sa tým do Guinnessovej knihy rekordov. Hmotnosť bola cca 12 tisíc kilogramov.

 

 

(z angličtiny preložila Zuzana Szatmáry)


Renee Jacques l Mar 7, 2014 00:00 l Tlač l
Súvisiace články
Pre tlač kliknite sem.
Pridajte reakciu
Musíte sa prihlásiť alebo registrovať aby ste mohli písať komentáre.
2000Vaša reakcia môže obsahovať maximálne 2000 znakov. HTML tagy nie su povolené. Zmazať alebo